piątek, 26 lipca 2013

Gumisiowe bułeczki ...

Wczoraj było ich tak dużo... kusiły swoim widokiem, ale przede wszystkim zapachem...

Dzisiaj jest ich mniej ...  chociaż przestały kusić zapachem, nadal krzyczą: ZJEDZ MNIE!!!!
Grzecznie więc ich słucham i objadam się nie mogąc przestać :) 

(O skutkach tego łakomstwa staram się nie myśleć !!! )


Jak wyczarować jagodzianki ?? Oto receptura . . .
 
Składniki
 ciasto:                                       
  • 50 dkg.mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 szkl. mleka
  • 5 dag. drożdży w kostce
  •  
  • kruszonka:
  • 15 dkg.mąki
  • 5 dkg.masła
  • 1 cukier waniliowy
  • łyżeczka cukru pudru
  •  
  • nadzienie:
  • 3 szklanki jagód ( leśne, lub borówka amerykańska)
  • 1 op.cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka bułki tartej

Przyrządzenie:
Mąkę przesiać, następnie zrobić rozczyn z drożdży -do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Masło rozpuścić, zostawić aby przestygło. Do przesianej mąki dodać ubite jajka, drożdże, sól i chłodne masło. Ugnieść ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość możemy robić bułeczki:) Odrywamy kawałek ciasta, i  nakładamy na środek jagody(wcześniej połączone z resztą składników).Lepimy dokładnie, formułując bułeczki, aby "farsz" nie uciekł :) Na koniec posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni i piec aż do rumianości :)
 
 
 
 
fotki umieszczone w celu większej motywacji do ewentualnej produkcji...
POLECAM!!!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz